والدین مسئولیت دارند تا در راستای افزایش هوش هیجانی در کودک خودم قدم بردارند و اگاهی و برنامه ریزی برای افزایش هوش هیجانی کودک خود پیدا کنند. هوش هیجانی توانایی است که کودک با تعامل با خانواده و همسالان خود به دست میاورند.اشنا کردن کودک با انواع احساسات و تشویق انها در راستای همدلی با دیگران بر روی تقویت هوش هیجانی کودک تاثیرگذار است.
اسباب بازی برای رشد و توسعه کودکان بسیار اهمیت دارند. اسباب بازی می تواند به کودکان کمک کند تا شخصیتشان را در کودکی شکل دهند، مهارت های اجتماعی و حرکتی را تقویت کنند، مهارت های شناختی و ابتدایی را نیز توسعه دهند. اساب بازی ها دنیای کودکان را میسازند.
در این مقاله از فروشگاه اسباب بازی باب تویز قصد داریم اسباب بازی هایی که در افزایش و تقویت هوش هیجانی کودک تاثیر گذار هستند را به شما معرفی کنیم.
هوش هیجانی چیست؟
ادوارد توراندیک از روانشناسان به نام قرن بیستم هوش هیجانی EQ یا هوش عاطفی را اینگونه تعریف کرده است :
«هوش هیجانی به این معناست که بتوانیم انگیزه رفتارهای خود و دیگران را به خوبی درک کرده و از این اطلاعات در تعاملات اجتماعی استفاده کنیم.»
همچنین دانیل گلمن از روانشناسانی است که هوش هیجانی را برای دنیا توضیح داده است. دانیل گلمن هوش هیجانی را به زبان ساده و مختصر اینگونه بیان کرده است:
«هوش هیجانی مجموعه تواناییهایی است که به ما کمک میکنند هیجانات را در خود و دیگران، تشخیص داده و تنظیم کنیم.»
دانیل گلمن معتقد است، هوش عاطفی بالا مشخص میکند که چرا افرادی با بهره هوشیِ متوسط، موفق تر از کسانی هستند که نمرههای بهره هوشی بالاتری دارند. بهرهٔ هوشی نمیتواند به خوبی از عهده توضیح سرنوشت متفاوت افرادی بر آید که فرصتها، شرایط تحصیلی و چشماندازهای مشابهی دارند.
تفاوت هوش هیجانی و بهره هوشی چیست؟
بهره هوشی همان چیزی است که شما در کلاس درس و دانشگاه مینشاند اما این هوش احساسی است که به شما کمک میکند روابط درستی انتخاب کنید و به اهداف و موقعیتهای بهتری دست پیدا کنید.
هوش هیجانی کودک چیست؟
هوش هیجانی کودک به توانایی کودک در درک و مدیریت هیجانهای خود و دیگران اشاره دارد. این مهارت به کودک کمک میکند تا بتواند با شناخت درست از احساسات خود و دیگران، ارتباط بهتری برقرار کند و با مشکلات و با تنشهایی که در زندگی ممکن است به وجود اید، بهتر کنار اید و توانایی حل مشکلات و چالش ها را داشته باشد.
چرا تقویت هوش هیجانی کودک مهم است؟
هوش هیجانی به مجموعه مهارتهایی گفته میشود که به کودکان کمک میکند تا با احساسات خودشان و احساسات دیگران بهتر آشنا شوند و بتوانند از تجربیات خودشان و تعامل با دیگران به خوبی بهره ببرند. برای کودکانی که هوش هیجانی بالاتری دارند، برقراری روابط اجتماعی بسیار آسانتر است و همچنین مشکلات رفتاری و روانی کمتری دارند.
بنابراین، تقویت هوش هیجانی کودک بسیار مهم است. به کودک یاد میدهد که چگونه با احساسات خودش و دیگران ارتباط برقرار کند، برای حل مشکلات رفتاری و روانی استراتژیهای مناسبی را به کارگیرند. تقویت هوش هیجانی کودک به مرور زمان باعث ایجاد حس خودباوری، خودکنترلگری، بهبود مهارتهای ارتباطی و … را کسب کند.
استفاده از ابزارهایی مانند بازیهای نقش، کتابهای مرتبط با هوش هیجانی، مکالمه با کودکان و ارائه بازخورد درست در رابطه با رفتارهایشان، به کودکان کمک میکند تا بهبود قابل توجهی در هوش هیجانی خودشان داشته باشند و موفقیت بیشتری در زندگی داشته باشند.
مقاله پیشنهادی:بهترین اسباب بازی برای دختران سه ساله
مولفه های هوش هیجانی کودک
هوش هیجانی شامل 5 توانایی است:
خودآگاهی:
خودآگاهی به توانایی فرد برای شناخت و درک خود، درک احساسات، نقاط قوت و ضعف، ارزشها، و هدفهای شخصی اشاره دارد. افرادی خودآگاه هستند که به درستی با تجربیات و احساسات خود اشنا باشند و قادر هستند تا با مهارتهای هوش هیجانی به مواجهه با چالشها و بهبود روابط شخصی و اجتماعی خود بپردازند.
مدیریت خُلق :
مدیریت خُلق در هوش هیجانی به معنای توانایی کنترل و مدیریت احساسات و خُلق و خوی خود است. با مدیریت خُلق، میتوان با توجه به شرایط و موقعیتهای مختلف، احساسات و عواطف خود را کنترل کرده و به طور مثبت واکنش نشان دهیم.
همدلی:
همدلی یکی از ابعاد مهم هوش هیجانی است که به معنای توانایی فهم و احترام به احساسات دیگران، ایجاد ارتباطات مثبت و همدلانه، و توانایی ارتباط موثر با دیگران است. افراد با همدلی در هوش هیجانی توانمندیهایی دارند که به ارتباطات اجتماعی مثبت و ساختاردهی بهتر گروهها کمک میکند.
مهارتهای اجتماعی:
در فرآیند توسعه هوش هیجانی، مهارتهای اجتماعی به عنوان یک عنصر اساسی تأثیرگذار هستند. مهارتهای اجتماعی یک جزء اساسی از هوش هیجانی محسوب میشوند. این مهارتها به توانایی افراد در مدیریت ارتباطات، تعاملات اجتماعی، و ایجاد روابط سالم با دیگران اشاره دارند.
مقاله پیشنهادی:بازی هایی که باعث تقویت حافظه و افزایش دقت در کودک میشوند
روش های افزایش و تقویت هوش هیجانی کودک
- به کودکان خود اجازه بدهید احساسات خود را بیان کنند.
- مشارکت در فعالیتهای گروهی.
- به احساسات و واکنش های کودکان اهمیت دهید.
- شکل درست ابراز احساسات را به کودک اموزش دهید.
- نحوه حل اختلاف صحیح را به کودک خود آموزش دهید.
- توانایی سازگاری با احساسات منفی را در آنها تقویت کنیم.
- مسائل را از زاویه دید کودکان بنگریم و با آنها همدلی داشته باشیم.
- احساسات کودکان را نام گذاری کنید.
- زمانی که کودک استرس دارد کنارش باشید.
- در مکالمات رومره از کلمات احساسی استفاده کنید.
اسباب بازی برای افزایش و تقویت هوش هیجانی کودک
بازی های نقش افرینی
بازی های نقش افرینی جز آن دسته از اسباب بازی هایی هستند که به کودکان کمک می کند تا مهارت های اجتماعی و همکاری را در محیط ایمن آموزش ببینند و باعث افزایش هوش هیجانی در کودک میشود. بازی های نقش افرینی همچنین می تواند به کودکان کمک کند تا خلاقیت و تفکر خود را تقویت کنند و مشکلات را به طور فرعی حل کنند.
بازی های ساختنی
بازی های ساختنی می توانند به کودکان کمک کنند تا یاد بگیرند که چگونه مواجهه با مشکلات را فرا گیرند. در حین بازی، کودک باید با مثال های مختلف روبرو میشوند و به دنبال راه حل های مختلف برای حل مشکلات میگردند. این در مقابله با مشکلات زندگی و رسیدن به موفقیت در آینده به کودکان کمک می کند.همچنین تعدادی از بازی های ساختنی گروهی هستند که تاثیر بسیار مثبتی بر روی مهارت اجتماعی کودک دارد
لگو
بازیهای لگودر یکی از ابزارهای بسیار موثر برای تقویت هوش هیجانی (EQ) کودکان است. EQ به مجموعه ای از مهارت های ارتباطی، اجتماعی و هیجانی اطلاق می شود که کودکان را قادر می سازد در روابط اجتماعی خود موفق عمل کنند و با مشکلات خود به خوبی مقابله کنند.
از دیگر اسباب بازی هایی که باعث رشد و تقویت هوش هیجانی در کودکان میشود میتوان به لیست زیر اشاره کرد: